Motorolaj ellenőrzés az autóban

Kevés dolog van, amit otthoni körülmények közt érdemes időről-időre elvégezni az autón, de a motorszint és minőségének ellenőrzése pontosan ilyen feladat. Emiatt nem szükséges szervizbe menni, ugyanis otthoni körülmények között is kiválóan elvégezhető.

A motorolajszint ellenőrzése kapcsán itt tájékozódhat bővebben! A motorolaj az autóban lévő egyik legfontosabb folyadék. Fő feladata a motor kenése, ami azt jelenti, hogy az egymáson forgó fémes elemek közt vékony filmréteget hoz létre. Ennek köszönhetően ezek az elemek nem érnek össze, így védve vannak az idő előtti kopástól és elhasználódástól. A motorolajnak továbbá szerepe van a motor optimális üzemi hőmérsékletének fenntartásában, illetve a hozzáadott speciális adalékanyagnak köszönhetően a korróziótól is védi a motort. Minden gépjármű rendelkezik egy bizonyos mennyiségű motorolaj fogyasztással, még abban az esetben is, ha egyébként minden tökéletesen működik. A gyártók úgy vélik ezer kilométerenként több, mint fél litert is felemészthet az autó, azonban ez némiképp túlzásnak tűnik. Viszont minél idősebb egy autó, annál nagyobb az olaj igénye. Ekkor jobban oda kell figyelni az olajszintre, hiszen, ha túl alacsony az olajszint, akkor előfordulhat, hogy a folyadék nem képes ellátni feladatát.

Némely autótípusoknál azt ajánlja a gyártó, hogy leállítás után pár perccel, meleg motornál legyen ellenőrizve a motorolaj szint, azonban általánosságban nem ez a jellemző, illetve ilyen esetben fokozottan vigyázni kell, hogy a forró alkatrészek ne okozzanak sérülést. Alapvetően hideg motornál érdemes ellenőrizni a motort, illetve arra is ügyelni kell, hogy az autó vízszintesen álljon. A motorháztetőt fel kell nyitni, majd meg kell keresni, valamint ki kell húzni a motortérben a nívópálcát. A mennyiségnek a minimum és maximum jelzés közt kell lennie.