Miért jó a speciális focipálya műfű sportpályára?

Egy sportpálya és focipálya fenntartása, rendben tartása, folyamatos gondozása nem csak időt, de nagyon sok pénzt is elvesz. A műfű elterjedése óta azonban ez megváltozott. A focipálya műfű sportpályára telepítésével, egyszeri nagy beruházással fogunk aztán időt és pénzt spórolni.

Miért éri meg a sportpályára műfüvet telepíteni?

Először is tudni kell azt, hogy a műfűnek nincs az egészségre káros hatása, a régmúltbéli tévhitekkel ellentétben. A sport műfűnek, piacra kerülése előtt szigorú előírásoknak kell megfelelnie és csak a biztonságos műfű lehet forgalomban. A stadionok és nagy sportpályák esetében pedig még nagyobb ellenőrzéseken kell átesniük ezeknek a műfüveknek. Nem kell tehát emiatt aggódni, a sport műfű nem veszélyezteti egészségünket.

Miből épül fel egy műfüves sportpálya rétegrendje? Kb 25 cm úgynevezett tükör gödör kell az aláépítménynek. Erre kerül a 3 különböző nagyságú, fagyálló zúzott kő, erre jön a geotextil, majd a műfű tekercsek. A műfű széleihez mindenképpen szegélyezés is kell, ami megtartja a zúzott köveket, hogy az esőzés ne mossa ki alóla. A műfű kitöltése kvarchomokkal és gumi-granulátummal is történhet, amik tartást adnak a műfű szálaknak és kopásállóvá is teszik.

Műfű
Műfű

A speciális focipálya műfű erős és jó kopásállóságú, ami a sportpályán hosszú élettartammal lesz a sportolók biztos talaja. Gyártói és kivitelezői garancia is vonatkozik rájuk, ami akár 15 év is lehet. A focipálya műfű hosszú távra szól, elkészülte után csak élvezni kell a pozitív tulajdonságait.

A focipálya, sportpálya műfű nem igényel locsolást és méregdrága öntözőrendszert, sem nyírást, sem egyéb karbantartást. Fűnyírás, locsolás, a foltok, ritkás területek fűmaggal való beszórását és a pálya állandó ellenőrzését sem. Az ilyen műfüvek az adott sportág követelményeihez lettek kifejlesztve. Más lesz egy focipálya műfű és más egy teniszpálya műfű. Kihúzhatatlan szálak, vízelvezető szerkezetű hátoldal. Nem áll meg rajta az esővíz, nem lesz rajta sár, nincsenek fűfoltok a mezeken.

Az olyan focipálya, ahol műfű telepítésre került sor, biztonságos a játékosok számára, a nézőknek pedig szemet gyönyörködtető a látványa. Komfortfokozata megnő, talán némileg ösztönzőbb a játékosok számára.

Ezek a műfüvek hosszú szálúak, 40-50 cm szálmagasság jellemző rájuk. Színüket 10 évig is megtartják, mert UV rezisztensek, nem fakulnak ki, nem sárgulnak meg a tűző napsütés ellenére sem. A szép, hosszú szálú sport műfüvek tökéletesen élethűek, amiről aligha lehet megmondani, hogy nem igazi.

Vélemény, hozzászólás?