Miért jelentenek problémát a kis távok az autónak?

Minden fontos helyhez közel lakni kényelmes lehet, különösen akkor, ha minden kedvenc helye csak egy gyors autóútra van. De ezek a rövid utazások (különösen a gyakoriak) jelentős hatással lehetnek járművére! Tanulja meg, hogy a gyakori rövid utazások milyen terhelést jelenthetnek járműve különböző részein, és hogyan kell gondoskodni autójáról, ha életmódja sok kis autózást kíván meg!

További infókért klikk ide az alkatreszek.hu weboldalra, hiszen itt megtalálhatja a teljes leírását annak, hogy miért jelent problémát az, ha csak kis távon használja az autót. A motorolaj jellemzően sűrű és lassan mozgó folyadék. De ahogy a motor felmelegszik, az olaj is melegszik és kevésbé sűrűsödik, így szabadabban folyhat, és hatékonyan keni a motor belső alkatrészeit. Gyors hajtásnál előfordulhat, hogy a motor nem éri el az optimális üzemi hőmérsékletet. Ez a hőhiány megakadályozhatja, hogy a motorolaj elérje az ideális viszkozitást a motor alkatrészeinek kenéséhez, ahogy azt tervezték. Ezenkívül a motorolaj hőt is igényel, hogy megszabaduljon a szennyeződésektől, például nedvességtől és egyéb égési melléktermékektől. Amikor a motor nem melegszik fel, ezek a szennyeződések nem „párolognak el” hatékonyan az olajból, ami tovább veszélyezteti annak integritását és teljesítményét. Az autó elindítása sokat követel az akkumulátortól.

Valójában a motor beindítása az a feladat, amely a legtöbb energiát igényli az autó akkumulátorától. Vezetés közben a generátor újra tölti az akkumulátort, így készen áll a következő indításra. De ha csak rövid utakat tesz meg, előfordulhat, hogy az akkumulátor nem tölti fel a szükséges mértékben a jármű következő indításakor. Ez minden bizonnyal bosszantó, ha véletlenül távol van otthonától. De ami még rosszabb, jelentősen lerövidítheti az akkumulátor élettartamát. Bővebb leírásért keresse fel az alkatreszek.hu weboldalt.