Miért hasznos a kollagén fogyasztás?

A kollagén a szervezetünkben található legnagyobb mennyiségben jelen lévőfehérje. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos szerepe van a szervezetben. Az izmok, bőr, szervek, ínak és a kötőszövetek legfontosabb összetevője.

Kollagén manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvend, rengeteg terméket hirdetnek úgy, hogy kollagént tartalmaz. Ez különösen a szépészeti termékekre igaz. Ugyanakkor élelmiszerekben is megtalálható, például a csontlevesben vagy az inas húsokban. Az viszont könnyen belátható, hogy ezekből nem fogyasztunk napi szinten nagy mennyiséget, vagyis nem lehet pusztán étkezéssel pótolni a szükséges mennyiséget. Ezért van szükség táplálékkiegészítőre, illetve azért, mert habár a szervezet elő tudja állítani, azonban az életkor előrehaladtával egyre jobban csökken az erre való képessége. Ez pedig azzal jár, hogy különféle kellemetlen tünetek jelentkeznek. A nők elsősorban azért döntenek a kollagén mellett, hogy lassítsák a ráncok kialakulásának idejét. Ugyanis a finomráncok megjelenése az egyik első jel, hogy a szervezetben csökken a kollagén mennyisége és pótlásra lenne szükség.

Nem csoda, hiszen a bőr egyik fő alkotó eleme, melynek nagy szerepe van a bőr hidratáltságának és rugalmasságának megőrzésében. Emellett más a bőr szerkezete szempontjából lényeges fehérjék termelődésére is pozitív hatással van. A kollagén az ízületi fájdalmakat is csökkentheti, valamint nagy szerepe van a csontvesztés megelőzésében is, ugyanis a csontokban is jelen van ez a fehérje. Emellett a szív egészségére is nagyon jó hatással van, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat. Emellett a haj és a köröm szempontjából is előnyös fogyasztása, ugyanis így megelőzhető a töredezettség és a gyengeség.