Mekkora kerti fólia az ideális?

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a palánták nevelése egy rendkívül bonyolult folyamat, noha valójában a megfelelő körülmények megteremtését követően mindössze némi odafigyelést igényel a dolog. A kiváló alapanyagok mellett csupán a szükséges mikroklíma előállítására kell kiemelt hangsúlyt fektetnünk és ezt követően a siker szinte garantált.

Ezt a legegyszerűbben egy kerti fólia segítségével érhetjük el. A változékony – és olykor meglehetősen hűvös – hazai tavaszok miatt biztos eredményt csak sátras módszerrel érhetünk el, hiszen a magok kikeléséhez magasabb hőmérséklet és páratartalom kell. Noha első blikkre ez talán túl nagy feladatnak tűnhet, a gyakorlatban egy kerti fólia felállítása mindössze pár órát vesz igénybe. Függően attól, miszerint mekkora alapterületű sátorra van szükségünk, választhatunk műanyag-, illetve fémvázas kialakítású modellt is. Érdemes még a vásárlást megelőzően alapos tervet készíteni és pontosan behatárolni, hogy az egyes növények pontosan hová kerülnek majd.

Így ugyanis nem csak azt tudjuk precízen kiszámítani, mekkora kerti fólia lesz az ideális, de arra is fény derül, melyik struktúrával járunk a legjobban. Pár négyzetméterre elegendő lehet a műanyag felépítmény is, ugyanakkor azt feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ezek jóval kevésbé ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben. Egy nagyobb szél már komoly károkat okozhat, ezért ha hosszú távra tervezünk, akkor ruházzunk be egy fém kivitelre. Egy ilyen kerti fólia megfelelő karbantartás mellett évekig, sőt évtizedekig kiszolgál minket, így aztán garantáltan megtérül a plusz befektetés. Ezzel együtt az elhelyezés során törekedjünk arra, hogy a lehető leginkább szélvédett területre kerüljön a sátor. Így eljárva minimalizálhatjuk a kockázatokat és biztosak lehetünk benne, hogy növényeink nyugodt körülmények közt fejlődhetnek.