Lótakarmány a megfelelő növekedésért, egészségért

Egy kiscsikó élete első hónapjában ideális körülmények között kizárólag anyatejjel táplálkozik. Tehát kijelenthető, hogy élete kezdetén történő fejlődését a kanca tejének minősége határozza meg. S annak érdekében, hogy az anyatej a lehető legtáplálóbb legyen, fontos, hogy a kanca is megfelelő takarmányban részesüljön.

A jó minőségű lótakarmány lehetővé teszi, hogy mind az anya, mind a csikó megfelelő mennyiségű nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint juttassanak a szervezetükbe az egészséges fejlődés érdekében. Vemhes kanca esetében érdemes olyan lótakarmányt kiválasztani, ami adható ellés után is, ugyanis a lovak bélrendszerére nincs jó hatással az ellés közeli takarmányváltás. A csikó korban elkezdett megfelelő takarmányozás lehet az alapja a lovak felnőttkori állapotának. Amit kis korukban nem kaptak meg, később aligha pótolható. A Helianthus lótakarmány csikóknak és kancáknak fejlesztett típusa tökéletes választás annak érdekében, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon az anya és csikója.

A lovak takarmányozása azonban nem merül ki a kicsik és anyjuk etetésében. A lótartás állandó odafigyelést, gondozást igényel. Ezek az állatok hajlamosak a kólika nevű megbetegedésre, mely némi odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne. A kólika megjelenésében nagyban közrejátszik a takarmányozás mikéntje és minősége. A rendszertelen etetés, a nagy adagok és a rossz minőségű lótakarmány mind előidézhetik ezt a megbetegedést a hátasoknál. Azonban gyógynövényekkel és növényi olajokkal többnyire megelőzhető volna. A Helianthus lótakarmány magas beltartalma hozzájárulhat ennek a rendkívül veszélyes betegségnek a prevenciójához. A gravetti.hu oldalon bármelyik takarmánytípusra kérhető árajánlat, ne habozzanak a legjobb minőségben részesíteni lovaikat!