Hasznos tippek a kékgalléros dolgozók megtartása érdekében

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem csupán a fehérgalléros, hanem a kékgalléros munkaköröket is a nagy mértékű átalakulás jellemezte. A kékgallérosokat érő előítélek következtében komoly munkaerőhiány alakult ki, emiatt a vállalatok számára komoly erőfeszítést jelent a fizikai munkások toborzása, valamint hosszútávú megtartása.

Kékgalléros munkaerő kifejezés korábban azokra volt értendő, akik olyan tevékenységeket, elsősorban fizikai munkát végeznek, amelyek általában nem igényelnek magas szintű végzettséget. Sajnos a megbélyegzések és helytelen előítéletek miatt a kékgalléros munkákat a többség nem tekinti úgy mondd lehetőségekben gazdag karrierlehetőségnek, holott ez nem így van. Sajnos erre a tévhitre a filmipar is erősen ráerősített. Annak érdekében, hogy a kékgalléros munkatársakat meg tudja tartani, többek közt az elismerésre van szükség. A kékgallérosok motivációja azonban erősen eltér a szellemi munkásokétól. A fizetésemelési lehetőségek, a jutalmak és bónuszok komoly megtartó erővel rendelkeznek. Emellett a szóbeli dicséret és a közvetlen elismerés is növeli az elkötelezettséget és a motivációt.

A fejlődés elősegítése is az elismerés része, ezt pedig számos vállalat felismerte, így a kiemelkedő teljesítménnyel rendelkező fizikai munkások számára sok cég támogatja a továbbtanulást. Ez a vállalat számára is előnyös, hiszen így a fizikai munkás később akár felügyelői pozíciót is betölthet. A kékgalléros munkaerő megtartásának egyik szintén kiváló, de egyszerű módja a dolgozó meghallgatása. Egy vezető esetében nagyon fontos, hogy ismerje alkalmazottait. Ahhoz, hogy a vezető ismerje a dolgozók motivációit, munkához való hozzáállásukat, mindenképp érdemes őket meghallgatni. Ráadásul ezt a dolgozó is nagyra becsüli!