Furcsa szagot érez otthonában? Lehet, hogy nagy bajra figyelmeztet!

A furcsa szag alatt ezúttal nem az odaégett étel szagára gondolunk, hanem a gáz jellegzetes, záptojásra emlékeztető szagára, amelyet komolyan kell venni. A rengeteg figyelmeztetés ellenére minden évben lehet hallani gázmérgezésről vagy robbanásról. A legszomorúbb az, hogy ezek a tragédiák elkerülhetők volnának.

A gázzal kapcsolatos veszélyekről itt tájékozódhat bővebben! A magyar háztartások harmada gáz segítségével biztosítja télen a meleget. Emellett sokan használnak palackos vagy vezetékes gáztűzhelyet. Mivel a gázra ilyen nagy a kereslet, ezért nagyon fontos minél szélesebb körben ismertetni a gázzal kapcsolatos veszélyeket, hogy mi mindenre érdemes oda figyelni. A gázszivárgás sajnos egy olyan valós probléma, amely minden évben követel emberéletet. Sajnos a modern gázkazánok sem jelentenek garanciát arra, hogy nem fog szivárgás történni, hiszen éppúgy meghibásodhatnak, akárcsak a régi készülékek és kazánok. Azt biztosan állíthatjuk, hogy a rendszeres, lehetőség szerint évenkénti karbantartás sokat segíthet a problémák, meghibásodás megelőzésében.

A közhiedelemmel ellentétben nem is olyan egyszerű kiszagolni a gázszivárgást, hiszen egy nagyobb méretű helyiség csak lassan telítődik és nem feltétlenül egyszerű kiszagolni a jellegzetes gázszagot. Ettől függetlenül a veszély fennáll, hiszen a gáz rendkívül tűz- és robbanásveszélyes. A gázmérgezés első jelei a fejfájás, hányinger, nehéz légzés. A házi kedvencek rosszulléte is jelezheti, hogy baj van. Ha gázszivárgásra gyanakszik, akkor azonnal el kell zárni a gázt és szakembert kell hívni. Célszerű a gázszolgáltatót és a tűzoltókat is értesíteni. Nagyon fontos, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe, így hagyja el mielőbb a házat! Bővebb információkat a gazszerelo-futesszerelo.hu weboldalon talál!