Ezért fontos a beton távtartó szakszerű felhasználása

Nem csupán nagyobb beruházások, de akár kisebb családi házak kivitelezése során is kulcsfontosságú tényező a tartószerkezetek szakszerű megerősítése és alátámasztása. A stabil és időtálló építmények létrehozása érdekében tehát elengedhetetlen, hogy a megfelelő technológiákat alkalmazzuk.

A beton távtartó szakszerű telepítése ugyanakkor számos lépést igényel. Először is, az optimális típusú és méretű kiegészítő kiválasztása kardinális fontosságú, tudniillik csak így biztosítható a kívánt távolság a vasalás és a zsaluzat között. A döntésünk során figyelembe kell venni a felépítmény szerkezetének típusát, a terhelési követelményeket és a környezeti tényezőket. Az előkészítési szakaszban a beton távtartó egységeket egyenletesen kell elhelyezni a vasalaton, hogy biztosítsák a beton megfelelő fedését minden irányban. A precíz kivitelezés ilyenkor kulcsfontosságú, mivel ez garantálja, hogy a rudazatok stabilan a helyükön maradnak egészen a folyamat végéig, azaz a kiöntött beton megszilárdulásáig.

Nagyon fontos szem előtt tartani, miszerint még a betonozás megkezdése előtt körültekintően ellenőrizni kell, hogy minden egyes beton távtartó a megfelelő helyen van-e és biztosítani kell, hogy azok stabilan rögzítve legyenek. A kiöntés folyamán figyelni kell arra, hogy a kiegészítők ne mozduljanak el, mivel ez befolyásolhatja a szerkezet stabilitását és a vasalat védelmét. A távtartók elmozdulásának elkerülése érdekében célszerű lassan és egyenletesen önteni a betont, valamint szükség esetén kisebb adagokban, szakaszosan dolgozni. Az is lényeges, hogy folyamatosan ellenőrizzük a beton távtartó pozícióját és szükség esetén korrigáljuk azt. Ezt követően már csak a frissen elkészült felület kellő karbantartására kell kiemelt figyelmet fordítanunk. Ez magában foglalja a nedvesen tartást és a mechanikai sérülések elkerülését is. A beton távtartó alkalmazásának végső lépése a zsaluzat eltávolítása, amikor a beton már elérte a megfelelő szilárdságot.