Ezek a szempontok segítenek a megfelelő etetőkocsi kiválasztásában

A sikeres és gazdaságilag kifizetődő állattartáshoz nem elég a szakma szeretete, az is elengedhetetlen, hogy folyamatosan kövessük az újdonságokat, és hogy mindig a legmegfelelőbb gépekkel szerelkezzünk fel.

Az etetőkocsi az állattartás során hatalmas segítséget jelent. Ám azzal együtt, hogy bizonyos állatlétszám fölött már-már kötelező a beszerzése, bizony nagyon alaposan körbe kell járni a kérdést, hogy a számunkra legmegfelelőbb gépet szerezzük majd be végül. Rengeteg szempontot kell megvizsgálni és figyelembe venni, ugyanis az etetőkocsiknak számtalan típusa létezik, és nagyon nem mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat. Az első kérdés rögtön a méret. Ez kardinális, hisz ha túl kicsi az etetőkocsi, az problémás, ám ha nem vesszük figyelembe a rendelkezésre álló helyet, az utakat, illetve azt, hogy mi az a legszűkebb pont, ahol mindenképpen el kell férnie, akkor az a későbbiekben hatalmas gondot okozhat.

Ugyancsak kardinális kérdés az állatok száma. Fontos, hogy mekkora az egyszerre megetetni kívánt – legkisebb, illetve legnagyobb – csoport, hisz ennek megfelelően érdemes megválasztani az optimális méretű etetőkocsit. Ha túl nagyot választunk, akkor a kis adag keverése nem lesz lehetséges, ha viszont alábecsüljük a szükséges etetőkocsi méretét, akkor előfordul, hogy túlságosan meg kell pakolni, ekkor azonban nem lesz megfelelően homogén az elegy, amit az állatok elé rakunk. Az sem mindegy persze, hogy főként mivel etetünk. Ha túlsúlyban van a keverékben a szalma, illetve a széna, akkor azzal mindenképpen érdemes kalkulálni, hogy ezek térfogata arányaiban nagy. Ha egész bálákkal dolgozunk, akkor érdemes megfontolni egy vertikális csigás kocsi beszerzését, mert azzal a legkönnyebb a megfelelően laza szerkezetű keverék előállítása.