Esővízgyűjtő tartály telepítése egyszerűen

A vezetékes víz nem olcsó, különösen abban az esetben, ha a kertet is ezzel öntözzük. A csapadékvízgyűjtés nem újkeletű, hiszen már nagyszüleink is előszeretettel alkalmazták ezt a módszert. Így miért ne követnénk mi is a példájukat?

Esővízgyűjtő tartály telepítése által rengeteget lehet spórolni. Ráadásul az összegyűjtött csapadékvíz nagy előnye, hogy nem olyan kemény, mint a csapvíz, sokkal lágyabb, ezért a növények számára is előnyösebb. A csapadékvíz alkalmas az öntözésre, autómosásra, de akár a WC öblítésére és a takarításra is. Ez a költségek csökkentése szempontjából is előnyös, ugyanis akár ötven százalékkal csökkenthető a vezetékes víz felhasználás. Az esővizet fénytől védett, hűvös helyen kell tárolni. A föld alatti tartály esetében ez tökéletesen megvalósul. Arról viszont gondoskodni kell, hogy a tartályba kerülő víz mentes legyen a szennyeződésektől. Ehhez egy több lépcsős tisztítási folyamaton kell átmennie a víznek. Először is egy többmódon szabadalmaztatott szűrőrendszeren halad át a víz. A finomabb szennyező részecskék a tartály alján telepednek meg. Ehhez viszont egy csillapító befogadó edényre van szükség. Ezáltal megakadályozható, hogy a víz felkavarodjon.

A túlfolyó szifon, ahogy a neve is mutatja, a víz túlcsordulását akadályozza meg, ha a tartály megtelik. A tartály sima belső felületeinek köszönhetően nem tapad szennyeződés annak falához. A túlfolyó szifon eltávolítja a szennyeződéseket a tartály telítődése esetén. Az összegyűjtött csapadékvíz a tartály felső területén található lebegő úszó segítségével nyerhető ki. A legjobb vízminőség ezen a részen van, a vízfelszín alatt körülbelül tíz centiméterrel. Ha szeretne bővebb információkat megtudni a témában, akkor érdemes ellátogatni a sunikft.hu weboldalra!