Egy kis történelem-avagy a csőgörény története

A csőgörény ma már sokak által ismert és egyben használt eszköz, azonban történetét a legtöbben nem ismerik. Pedig a csatornahálózat kiépítésével szükség volt feltalálására, hisz a dugulást meg kellett oldani valamiképp.

A csőgörény történetéről többet olvashat a linkre kattintva. Az ókorban a rómaiak építették meg az első szennyvízelvezetőt, majd jött a sötét középkor, ami több szempontból egyfajta visszalépés volt, higiéniát tekintve is. Nem csoda, hogy a népessége időről-időre megfogyatkozott olyan járványok miatt, mint például a pestis. A szennyelvezetés problémája, mindössze a 17. században jelent meg újra és az angolok által kiépített csatornahálózat magával hozta a csőgörény feltalálását is. Nem tudni, hogy valóban így történt-e, de egy kreatív természettudós fejéből pattant ki az ötlet. A patkány köztudottan egy rágcsáló, mely keresztülrágja magát dolgokon. Ennek megfelelően a patkányt be kell rakni a lefolyóba, tüzet gyújtani mögötte, mivel ettől nagyon fél és a patkány az egyetlen lehetséges útvonalon, vagyis a duguláson átrágja magát. Bár kissé furcsán hangozhat, mindenesetre működött. Az elnevezése azonban nem csőpatkány, hanem csőgörény lett, de alapvetően mindkettő megállja helyét.

Már egy-két ezer forintért is hozzájuk lehet jutni, azonban túl nagy hatékonyságot ne várjon, ha ilyen olcsón szerzi be. Egy normális csőgörény több ezer forintba kerül. Vásárolható otthoni használatra, azonban, ha komolyabb a baj, mint azt korábban sejtette, akkor csak a szakember jóval komolyabb hatékonyságú és árú csőgörénye segíthet. Ezek általában már motor által hajtott szerkezetek és úgy lettek kialakítva, hogy az igazán komoly dugulást is megszüntessék. Saját használatra nem javasolt, mivel horrorisztikus összegbe kerülnek.

Vélemény, hozzászólás?