A távolságtartó különböző méretekben is elérhető

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már a komolyabb építőipari munkálatok során is rengeteg olyan segédeszköz alkalmazására van lehetőség, ami a különböző fázisokat nagyban leegyszerűsítheti. Ennek több szempontból is hatalmas a jelentősége, hiszen ha a folyamatok gyorsabban elkészülnek, azzal nem csak sok idő, de tetemes költség is megspórolható.

Erre a célra például a távolságtartó is kitűnően alkalmas. Betonalapok lefektetésekor, illetve egyéb építési elemek elhelyezésénél ugyanis kardinális jelentősége van az egymáshoz viszonyított távolságok precíz megtartásának. Ez nem csak esztétikai szempontból lényeges, hanem a létesítmény statikai biztonságát is elősegíti. Tudniillik a stabil szerkezet csak ilyen módon érhető el, ez pedig hosszú távon is biztosítja az időtállóságot. Ráadásul a távolságtartó még a szabálytalan alakú elemek esetében is könnyen használható, ami a speciális kialakítások kapcsán szintúgy hatalmas könnyebbséget jelenthet. Ugyanakkor az alkalmazásuk során rendkívül körültekintően kell eljárni, egy rosszul megválasztott modell ugyanis komoly hátráltathatja a kivitelezést.

Attól függően kell például megválasztani a távolságtartó anyagát, hogy milyen létesítményről van szó és a szóban forgó egységek milyen teherbírást igényelnek. Egy kisebb tároló, vagy épp garázs esetében például szinte biztosan elegendő a műanyag távolságtartó, ami több ok miatt is előnyös. Egyrészt ezek a darabok roppant könnyen méretre vághatók. Tudniillik hiába érhető el szinte minden módozatból különböző kiszerelés, gyakorlatilag garantált, hogy végül darabolnunk kell majd. Emellett a műanyag kivitel olcsó is, ám ha a költséghatékonyságnál fontosabb szempont a strapabíróság, akkor az acél, vagy épp az alumínium távolságtartó mellett érdemes letenni a voksunkat.